Britse regering wankelt, maar May zet koers verder

Britse regering wankelt, maar May zet koers verder

"Ik geloof uit de grond van mijn hart dat de koers die ik heb uitgestippeld de juiste is", zo verklaarde May. Ondanks het ontslag van brexit-minister Dominic Raab en andere regeringsleden en een golf van kritiek van zowat alle politieke partijen toonde de Conservatieve premier zich vastberaden om het ontwerpakkoord voor te leggen aan het Britse parlement.

"Oncomfortabele beslissingen"

Volgens May is het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie "in het nationale belang" en blijft het trouw aan de wensen van de kiezers die in juni 2016 voor de brexit stemden. Ze moest "moeilijke en oncomfortabele beslissingen" nemen, onder meer over Noord-Ierland, maar het verwerpen van het akkoord zal Groot-Brittannië in "diepe en ernstige onzekerheid" onderdompelen, waarschuwde May. Ook een nieuw referendum sloot ze uit.

Partijgenoot wil machtswissel

Op geruchten over een nakende stemming over haar positie als Conservatief partijleider ging May niet rechtstreeks in. "Leiderschap gaat om het nemen van de juiste beslissingen, niet de makkelijke", zo reageerde ze op de forcing van haar partijgenoot Jacob Rees-Mogg, die openlijk aanstuurt op een machtswissel. Rees-Mogg, de leider van het harde brexitkamp bij de Britse Conservatieven, is ervan overtuigd dat de partij premier May "vrij snel" kan vervangen. Voormalig brexitminister David Davis of de controversiële ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zouden een goede keuze zijn, vindt hij. May verklaarde tenslotte dat ze binnenkort vervangers zal benoemen voor de ministers die opstapten.