Britse regering maakt "technische documenten" over brexit over aan Europese Unie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse regering heeft de Europese Unie een reeks documenten overgemaakt die een idee moeten geven van hoe Londen denkt een brexit-akkoord uit de brand te kunnen slepen. Dat heeft een woordvoerder van premier Boris Johnson bekendgemaakt, een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigt de ontvangst. Het zou om "technische documenten" gaan waardoor Londen zich niet gebonden voelt, en dus (nog) niet om een gedetailleerde voorstellen. Volgens Downing Street 10 gaat het om "non-papers" die voeding moeten geven aan de gesprekken met de EU. Zoals bekend willen de Britten vooral af van de Ierse 'backstop', die erop gericht is controles op de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek te vermijden. In de documenten zou de focus op douanecontroles liggen en op de grensoverschrijdende handel in goederen.

Aan de nieuwe documenten mag niet te veel belang gehecht worden, klinkt het in Londen. Concrete, schriftelijke onderhandelingsvoorstellen zullen pas worden gepresenteerd wanneer de regering van premier Boris Johnson daar "klaar" voor is. Volgens de Europese Commissie gaan experten nu door de documenten, die morgen ook zullen besproken worden wanneer Europees brexit-onderhandelaar Michel Barnier samenzit met brexit-minister Steve Barclay.

Beide kampen laten zich niet opjagen door een nieuwe deadline die de Finse eerste minister Antti Rinne leek te stellen. Na een bezoek aan Emmanuel Macron zei Rinne dat hij en de Franse president overeengekomen waren dat de Britten tegen eind september concrete voorstellen op papier moeten hebben gezet. "Anders is het voorbij." Omdat Finland momenteel de Europese ministerraden voorzit, kregen de woorden van Rinne meteen heel wat politiek gewicht.

Maar net als de Britten wil ook de Europese Commissie niet van een deadline weten. "Elke dag telt!", zei woordvoerster Mina Andreeva. Boris Johnson wil dan weer vermijden om te vroeg met een gedetailleerd voorstel te komen om de brexit-onderhandelingen vooruit te helpen. Niet alleen riskeert hij dan dat de tekst meteen afgeschoten wordt, bovendien denkt hij pas op de Europese top van 17 en 18 oktober een akkoord uit de brand te kunnen slepen. Gedetailleerde Britse voorstellen om de Ierse backstop te vervangen door een systeem dat de goedkeuring van de EU wegdraagt, mogen wellicht niet voor 2 oktober verwacht worden. Tot dan houden de Tories van Johnson hun jaarlijkse partijcongres. Het is er Johnson veel aan gelegen om zijn troepen minstens tot na de afloop van dat congres onder controle te houden.

bron: Belga