Britse parlementsleden willen nieuw onderzoek naar Tony Blair en Irak-oorlog

door
Belga
Leestijd 2 min.

Britse parlementsleden van zes partijen willen een nieuw onderzoek naar de handel en wandel van Tony Blair in aanloop naar de Irak-oorlog in 2003. Ze verwijten de oud-premier dat hij achter gesloten deuren in Washington heel andere dingen zei dan tegen de Britse bevolking. De nieuwe demarche komt wellicht niet toevallig enkele dagen nadat bekendraakte dat Blair opnieuw de politieke arena in wil. Begin deze week doken geruchten op dat de Britse oud-premier Tony Blair een terugkeer overweegt in de politiek. Hij zou zichzelf een beter alternatief vinden dan "lichtgewicht" Theresa May of "de gek" Jeremy Corbyn. Een woordvoerder van Blair ontkende dat intussen. Willen ze het zekere voor het onzekere nemen? Vast staat in elk geval dat parlementsleden van zes partijen - waaronder Labour en de Tories - maandag een motie willen indienen voor de oprichting van een soort onderzoekscommissie. Die zou wat Blair publiekelijk verkondigde over de oorlog moeten vergelijken met wat hij naar verluidt achter gesloten deuren zei.

"Het Chilcot-rapport bevestigde dat Tony Blair loog tegen het publiek, het parlement en zijn eigen regering om ons mee te sleuren in de oorlog", verduidelijkte covoorzitter van de Green Party Caroline Lucas aan The Guardian. Ze verwijst daarbij naar het rapport van de Chilcot-commissie die voor de zomer besloot dat de regering-Blair onterecht Irak binnenviel. "Achter gesloten deuren zei Blair acht maanden voor de oorlog dat hij (toenmalig VS-president) Bush 'sowieso' zou steunen, terwijl voor het overige iedereen te horen kreeg dat de oorlog nog vermijdbaar was."

Of de motie kans op slagen heeft, valt af te wachten. In kringen rond Blair merkt men alvast op dat gelijkaardige demarches in het verleden onvoldoende steun vonden in het Britse Lagerhuis. Komt de commissie er toch, dan zal die eventueel zelfs kunnen aanbevelen om Blair zijn zitje te ontnemen in de privy council, die onder meer de Britse koningin adviseert. "Er moet een voorbeeld gesteld worden. Niet enkel op vlak van beter bestuur, maar ook van het verantwoordelijk houden van mensen", zo citeert The Guardian nog voormalig Schots premier Alex Salmond.

bron: Belga