Britse Navy is op zoek naar duikboot van de toekomst

De Britse Royal Navy heeft aan twintig ingenieurs gevraagd om de duikboot van de toekomst te ontwerpen. De concepten zijn vooral gebaseerd op zeedieren.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De Nautilus 100 is een moederschip dat eruit ziet als een kruising tussen een walvishaai en een mantarog. Een ander ontwerp toont een onbemande onderzeeër die op een paling lijkt en zich voortbeweegt met golfbewegingen. De onderzeedrone dient vooral voor onderwatercommunicatie.

Nog een ander voorstel komt met oplosbare microdrones. De toestelletjes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als capsules voor de wasmachine en kunnen oplossen in het water als dat nodig is omwille van geheimhouding. Een vierde ontwerp bestaat uit gewapende drones die als vliegende vissen vlak boven en onder het oppervlak van het water bewegen om zo radars te ontwijken.

Aan het project werkten ingenieurs en wetenschappers van onder andere Rolls Royce en Lockheed Martin mee. De Navy wil naar eigen zeggen blijven innoveren om zo een technologische voorsprong op te bouwen.