Britse handleiding vertelt je hoe je je moet gedragen in de 21ste eeuw

Britse handleiding vertelt je hoe je je moet gedragen in de 21ste eeuw

Debrett's, de uitgever van het beroemde handbook over sociale vaardigheden en omgangsvormen, heeft een nieuwe gids uitgebracht over de hedendaagse etiquette. Voor het eerst in haar 245-jarige geschiedenis heeft de autoriteit haar gids aangepast en een antwoord geformuleerd op de meest gestelde vragen van het publiek.

Debrett onvangt meer dan 10.000 aanvragen per jaar waar mensen zich afvragen wat de gedragscodes zijn in deze tijd vol technologie en dilemma's door de technologie.

"Ik denk dat we in een meer ontspannen samenleving leven, waar de regels duidelijk minder duidelijk zijn," zei Jo Bryant, de hoofdredacteur. "Vroeger wisten we wat er van ons verwacht werd terwijl er nu meer verwarring is. Mag je make-up aanbrengen op de metro? Mag je je zetel naar achteren schuiven in het vliegtuig zodat je kan liggen? Zijn die dingen aanvaardbaar of niet? Het is een mijnenveld en we hebben geprobeerd om een definitief antwoord te formuleren op deze vragen."

Gebruik van de smartphone

Het gebruik van smartphones was een van de heetste onderwerpen. Debrett dringt erop aan dat je je telefoon moet uitschakelen (dus niet op stil) als je in een theatre, bioscoop of galerij bent en je legt hem weg als je betaalt aan de kassa in de winkel.

De regel is dat je altijd meer aandacht aan de persoon geeft dan aan de technologie. Het is ongelooflijk onbeleefd om je smartphone te verkiezen boven de persoon met wie je te maken hebt.

E-mail

Debrett neemt geen aanstoot aan blind kopiëren en je de helft van het kantoor in CC zetten op banale mails is nog OK. Ga wel even na wie er allemaal boodschap heeft aan je mail en zorg ervoor dat je overbodige mails vermijd.

Begroeting

Wanneer moet je iemand kussen? Volgens Debrett doe je dat alleen onder vrienden en niet op een eerste vergadering bijvoorbeeld. "Een luchtkus zonder contact lijkt grof en onpersoonlijk dus zeer licht contact is het beste, maar er zijn geen geluidseffecten nodig. Laat de "mwahs" dus achterwege.

Openbaar vervoer

Sommige van hun adviezen - je plaats afstaan aan ouderen of zwangere vrouwen - ken je gewoon dankzij je gezond verstand. Andere tips staan meer ter discussie. Zoals de vraag of je mag eten in de metro of in de bus. "Het is onbezonnen om stinkende etenswaren te eten in een afgesloten omgeving." Ook vrouwen die make-up opdoen tijdens het pendelen worden geadviseerd om dat niet meer te doen. "Het suggereert dat je ongeorganiseerd bent."

Vliegen

Mag je je stoel laten zakken zodat je kan liggen. Officieel moet je egoïstisch gedrag vermijden tijdens korte vluchten overdag. Tijdens lange vluchten 's nachts is het gebruikelijker om je stoel te laten zakken en een dutje te doen.

Dineren

Moet je wachten tot iedereen zijn gerecht heeft gekregen voor je begint?

Natuurlijk, dat wist je al lang, toch? Het is wel anders tijdens grote feesten waar veel genodigden warm eten geserveerd krijgen. De regel is dan dat je wacht tot de persoon links en rechts van je zijn gerecht heeft gekregen voor je begint.