Britse geheime dienst opent deuren op eigen Instagramkanaal: "We doen meer dan martini's drinken" (foto)

Britse geheime dienst opent deuren op eigen Instagramkanaal: "We doen meer dan martini's drinken" (foto)

Een geheime dienst houdt zijn operaties per definitie - wel ja - geheim. Dat maakt het des te opmerkelijker dat MI5, de Britse geheime dienst, sinds kort een officieel account heeft op Instagram. Dat belooft een blik te tonen achter de schermen. Volgers zullen vragen kunnen stellen aan actieve agenten en het account zal ook updates geven over nieuwe vacatures.

Q&A met echte spionnen

De eerste post van de geheime dienst had alvast een mysterieus kantje. Het onderschrift start met de zinnen: "Het geheim tot succesvolle spionage? Hou rekening met alle invalshoeken." De foto toont het plafond van de inkom van het kantoor met aan de zijkanten enkele pods. "Achter deze pods liggen enkele van de best bewaarde geheimen van Groot-Brittannië", klinkt het nog.

Ken McCallum, directeur van de dienst, vertelt aan Daily Telegraph dat "meer open zijn" een van de doelstellingen van de organisatie is voor het komende decennium. De geheime dienst wil nooit eerder gezien materiaal uit hun 112 jaar oude geschiedenis tonen, live vragensessies met agenten in dienst organiseren en tegelijk op Instagram enkele stereotypes de wereld uit helpen. "We moeten voorbij dat beeld van martini drinken geraken zodat mensen niet afhaken op basis van zelf ingebeelde hindernissen."