Britse diplomaat ontpopt zich tot Chinese volksheld na dappere reddingsactie (video)

Britse diplomaat ontpopt zich tot Chinese volksheld na dappere reddingsactie  (video)

Op de video van omstaanders zie je een Chinese vrouw in het water struikelen. Ze kan duidelijk niet zwemmen en blijft uiteindelijk roerloos met haar hoofd naar beneden dobberen. Daarop duikt de Britse topdiplomaat volledig gekleed  in het water om het slachtoffer te helpen. Hij sleept haar naar een reddingsboei, waarna het duo aan wal werd gebracht.

A female college student accidentally fell into a river in Chongqing, China. She was rescued by a British diplomat who happened to be passing by. #Viral pic.twitter.com/Q5DVSNPuTd

— China Xinhua News (@XHNews) November 16, 2020

Gespannen relatie

De actie van de Brit leverde hem de nodige lof op. Op de Chinese berichtendienst Weibo wordt de hashtag regende het complimenten voor de held van de dag. "Dat een man van zo'n gevorderde leeftijd een andere persoon uit het water haalt tijdens zulk koud weer, zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid, maakt hem een held en een gentleman", luidde één van de vele lofbetuigingen.

De relatie tussen China en het VK staat tegenwoordig onder stevige druk vanwege de Britse kritiek op het Chinese Hongkong-beleid en het besluit om Huawei te weren uit het 5G-netwerk in Groot-Brittannië.