Britse bevalt van unieke vierling

Britse bevalt van unieke vierling

Katalina Martin en Matthew Davies zijn de trotse ouders geworden van een unieke vierling. Een fenomeen dat op zich al bijzonder is, zeker als je weet dat er jaarlijks maar drie tot vier vierlingen geboren worden in het Verenigd Koninkrijk. Maar de geboorte van Amelia, Sofia, Aston en Roman is des te specialer omdat de baby's niet alleen op natuurlijke wijze verwekt zijn. Ze zijn ook allemaal afkomstig van een ander eitje. Dat meldt The Daily Mail.

Doorgaans ontstaat een vierling via alternatieve manieren om zwanger te worden, waarbij een of twee bevruchte eieren in de baarmoeder worden geplaatst. Vaak komen er dan twee of drie van de vier baby's uit één en hetzelfde eitje, of gaat het om twee identieke tweelingen. De kans op een natuurlijke vierling is ongeveer 1 op 700.000. Daarbovenop komen de baby's ook uit vier aparte eitjes. Een unicum dus. Britse experts hebben zelfs nog nooit gehoord van een niet-identieke vierling die op een andere manier is verwekt dan via IVF.

Toch is dat wat er gebeurde bij Martin en Davies. Zij hadden allebei al een kind uit een eerdere relatie, maar wilden hun gezin compleet maken. Tot hun vreugde en verbazing kregen ze maar liefst vier spruiten. Nochtans had het koppel de hoop om samen kinderen te krijgen al bijna opgegeven omdat bij Martin het syndroom van Stein-Leventhal was vastgesteld. Dat wil zeggen dat cysten in haar eierstokken een natuurlijke zwangerschap bemoeilijkten. Vier maanden na de diagnose bleek ze dan toch zwanger te zijn.

"Tijdens de echo leek het scannen uren te duren", herinnert de kersverse moeder zich. "Ik barstte in huilen uit toen duidelijk werd dat het alsnog gelukt was. Dat het een vierling was, besefte ik pas later." Ondertussen is de vierling ongeveer vier maanden oud en maken de kerngezonde baby's deel uit van het nieuw samengestelde gezin van Martin en Davies.