Brits parlement krijgt voor het eerst vrouwelijk standbeeld

Brits parlement krijgt voor het eerst vrouwelijk standbeeld

Premier Theresa May heeft het beeld van suffragette Dame Millicent Fawcett aangekondigd als eerste vrouwelijke standbeeld op het Parliament Square. De activiste zal op het plein voor het Britse parlement de stenen versies van o.a Winston Churchill, Nelson Mandela, Abraham Lincoln en Gandhi vervoegen.

“De activiste blijft tot op vandaag een inspiratie voor de strijd tegen onrecht”, zegt de premier. Millicent Fawcett was een suffragette, een vrouw die streed voor het stemrecht van vrouwen, uit de vroege 20ste eeuw.

Fawcett was de oprichtster en leidster van de National Union of Women's Suffrage Societies (NUWSS) een groepering die tussen 1897 en 1928 vocht voor het recht van vrouwen in het Verenigd Koninkrijk om te stemmen. Dat recht kregen 21-jarige of oudere Britse vrouwen dan ook, door de implementatie van de People Act in 1918.

Protest

De NUWSS organiseerde vredevolle demonstraties en lobbyde in het parlement voor het stemrecht voor vrouwen. Radicalere suffragettes gebruikten soms geweld in hun campagne, in de vorm van brandstichting en bomaanvallen. Ook hongerstakingen en blokkades kwamen toen voor.

Of de invloed van de NUWSS zorgde voor de omwenteling in de Britse wet, dat is nog steeds voer voor discussie. Critici schrijven het succes van de groepering bij de bevolking toe aan de hulp die ze leverde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zette de groep een arbeidsregister op, zodat de banen van mensen in dienstplicht ingevuld konden worden.