Brits Hooggerechtshof velt straks arrest over schorsing parlement

Het Britse Hooggerechtshof zal om 11.30 uur Belgische tijd zijn arrest vellen over de beroepen die aangetekend zijn in de rechtszaken waarmee tegenstanders van premier Boris Johnson zijn schorsing van het parlement ongedaan hopen te maken. 
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Het Hooggerechtshof luisterde vorige week drie dagen lang naar de pleidooien van de verschillende betrokken partijen. Voorzitter Lady Hale sprak na afloop de hoop uit dat het Hof begin deze week hun beslissing zou kunnen publiceren. Die timing wordt dus gerespecteerd.

De zaak heeft alles te maken met de 'prorogation': op initiatief van premier Johnson zijn de vergaderingen van het Britse parlement opgeschort tot 14 oktober. Dan zal koningin Elizabeth de beleidsverklaring van de regering voorlezen tijdens de zogenaamde Queen's Speech. Volgens de tegenstanders van de premier is de werkelijke reden voor de schorsing het feit dat Johnson het parlement monddood hoopte te maken in de aanloop naar de brexit op 31 oktober.

Bevoegd of niet?

Het is in de eerste plaats uitkijken of het Hof zichzelf bevoegd verklaard. Is dat het geval, dan is het nog maar de vraag of ze juridische problemen heeft met de schorsing van het parlement gedurende een periode van vijf weken. Oordelen de rechters dat de beslissing van premier Johnson illegaal is, dan kan ze de deur openzetten voor een vroegtijdige hervatting van de parlementaire werkzaamheden. Dat zou - opnieuw - een zware nederlaag zijn voor premier Johnson.

Het Hof heeft twee beroepsprocedures gebundeld, nadat twee lagere rechtbanken diametraal tegenovergestelde beslissingen hadden genomen. Volgens een rechtbank in Londen is de schorsing een louter politieke aangelegenheid en dus geen zaak voor het gerecht. Volgens een Schotse rechtbank is de schorsing dan weer onwettig omdat Johnson de Queen misleidde.

Voorlopig zijn de EU en Johnson nog steeds niet tot een akkoord gekomen.