Brits EU-referendum - Onzekerheid over uitkomst zet pond op roetsjbaan

Brits EU-referendum - Onzekerheid over uitkomst zet pond op roetsjbaan

Het Britse pond krijgt donderdagnacht klappen als gevolg van de onzekerheid over de uitkomst van het EU-referendum. Kort na het sluiten van de stembussen klom het pond naar 1,50 Amerikaanse dollar, maar zakte later weg naar 1,40 dollar. De financiële markten reageerden rond middernacht enthousiast op de YouGov-peiling die voorspelt dat 52 procent van de Britten voor de EU zal kiezen. Maar na tegenvallende resultaten voor het 'Remain'-kamp zakte de munt helemaal weg, tot 1,40 dollar.

Dat de binnenlopende resultaten voor zenuwachtigheid zorgen, bewees het verdere verloop van de koers. Het pond steeg opnieuw tot 1,45 dollar, maar speelde die winst opnieuw kwijt. Iets voor halfvijf was 1 pond net geen 1,40 dollar waard.

De onzekerheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk zorgt met andere woorden voor extreme volatiliteit op de markten. Volgens een groep economen die gecontacteerd werden door het persagentschap Bloomberg, kan het pond wegzakken tot minder dan 1,35 dollar als de Britten effectief voor de Brexit kiezen.

bron: Belga