Brit zwemt 22 minuten lang rond op de Noordpool

De Brit Lewis Pugh heeft deze week een zwemtocht gehouden aan de Noordpool. Hij trotseerde het ijskoude water om aandacht vragen voor de gevolgen van de klimaatverandering. 
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Voor alle duidelijkheid: hij deed dat zonder wetsuit. Pugh is dan ook niet de eerste de beste. Als ervaren marathonzwemmer is hij gewend aan koud water, al moest hij zich voor deze stunt wel een half jaar lang intensief voorbereiden.

I've just swum along the edge of the Arctic sea ice, to bring you this message. https://t.co/3Lh7yXKl7k Please share. #ArcticDecade pic.twitter.com/ONLyOI5JHm

— Lewis Pugh (@LewisPugh) July 30, 2017

Zo trainde hij in steeds kouder water, tot hij klaar was om nabij Spitsbergen een temperatuur van -0.5 graden te trotseren. Meer dan koud genoeg om een gewone sterveling om het leven te brengen.

"Dit doe ik nooit meer"

Na afloop moest Pugh een uur lang onder een warme douche staan om zijn onderkoelde lichaam weer op temperatuur te krijgen. De Brit is blij dat hij het gedaan heeft, maar een herhaling zit er niet meteen in. "Als je dit één keer gedaan hebt, hoeft het nooit meer", zegt hij in The New York Times.