Bristol haalt beeld activiste weg van sokkel slavendrijver

Bristol haalt beeld activiste weg van sokkel slavendrijver

De lokale kunstenaar Marc Quinn had het beeld woensdag in het geheim op de sokkel van een neergehaalde beeld van slavendrijver Edward Colston geplaatst. Hij verklaarde dat hij het moment had vastgelegd waarop de activiste Jen Reid tijdens Black Live Matters-protesten op 7 juni de vuist balde tegen racisme en politiegeweld.

Edward Colston

Antiracistische demonstranten trokken op die dag in de havenstad het standbeeld van Colston van zijn sokkel en gooiden het in het water. Colston was een zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Het afbreken van het standbeeld van Colston leidde tot het neerhalen van andere gedenktekens of het ter discussie stellen van hun toekomst.

Het standbeeld van Edward Colston wordt uit het water gevist.

Het beeld van Colston is uit het water gehaald en naar een museum gebracht. Daar wordt het tentoongesteld naast Black Lives Matter-aanplakbiljetten.

Donatie aan museum?

Volgens burgemeester Rees is ook het beeld van Quinn nu in het museum. De kunstenaar kan het daar ophalen of "aan onze collectie doneren", aldus de burgemeester. Die had woensdag al laten weten dat het beeld zonder toestemming was neergezet en dat het moest worden weggehaald.

Activiste Jen Reid.

De foto van het beeld van Jen Reid op de sokkel is inmiddels de hele wereld overgegaan.