BRIFF opent met protest wegens te weinig vrouwelijke films

BRIFF opent met protest wegens te weinig vrouwelijke films

Het feministische collectief "Elles font des films" heeft woensdag bij de opening van het Brussels International Film Festival (BRIFF) geprotesteerd tegen het gebrek aan films door vrouwelijke regisseurs. Slechts vier van de 32 films die op het festival getoond worden, werden gemaakt door vrouwen. Met een dertigtal vrouwen en bordjes met de opschriften "4/32" stonden de leden van "Elles font des films" opgesteld aan de rode loper aan de UGC De Brouckère. Daar vond woensdag de openingsfilm en Belgische première van "The Man Who Killed Don Quixote" plaats.

Toen Terry Gilliam, de Amerikaanse regisseur van de openingsfilm, op de rode loper verscheen, moedigde hij de protesterende dames meteen aan om hun slogan luidkeels te herhalen. Een gebaar dat de leden van "Elles font les films" zichtbaar konden appreciëren.

Het feministische collectief omvat meer dan 140 vrouwelijke regisseurs en klaagt bij elke gelegenheid de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de filmwereld aan.

Het Brussels International Film Festival is aan zijn eerste editie toe en loopt van 20 tot en met 30 juni uit met diverse films op liefst zeven locaties in de hoofdstad. De centrale gast voor deze editie is Claudia Cardinale.

bron: Belga