Brexit - Wereldeconomie zal op korte termijn stabiel blijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondanks de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten, zal de wereldeconomie op korte termijn stabiel blijven, zo zei de Amerikaanse president Barack Obama na een ontmoeting met de Noord-Amerikaanse leiders in Canada. Obama waarschuwde wel dat er op de langere termijn "oprechte bezorgdheden" bestaan over de wereldgroei als de Brexit doorgaat, en dat die de investeringsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk en in Europa als geheel bevriezen. In combinatie met de zwakke groei die de wereldeconomie momenteel kent, zal dat niet bijdragen tot een goede werking van de economie, aldus Obama in Ottawa.

Obama zei verder dat hij aan de Europese leiders heeft gezegd weer op adem te komen alvorens met een ordelijk plan voor de overgang te komen. Ook zei hij dat hij gerustgesteld werd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel die zei dat het continent niet geïnteresseerd is in "vergelding" maar in het doen slagen van het proces.

Sinds het Britse referendum probeert Obama de Amerikanen en de markten gerust te stellen over de gevolgen van de Brexit, hoewel hij er bij een bezoek aan Londen in april nog voor waarschuwde. Volgens Obama was er na de uitslag van het referendum sprake van een "beetje hysterie", maar de president zei zich niet te verwachten aan "catastrofale veranderingen".

bron: Belga