Brexit - Theresa May stelt zich officieel kandidaat voor opvolging Cameron

Brexit - Theresa May stelt zich officieel kandidaat voor opvolging Cameron

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft zich zoals verwacht kandidaat gesteld om de mogelijke opvolger te worden van premier David Cameron, die zijn ontslag aankondigde nadat de Britten tijdens het referendum van vorige week beslisten om uit de Europese Unie te stappen. May maakte in een gastbijdrage in de krant The Times bekend dat ze kandidaat is om voorzitter van de conservatieve Tories te worden, en zo de Conservatieve premier David Cameron op te volgen. In het artikel in The Times, dat het startschot is van haar campagne om partijvoorzitter te worden, schrijft May dat ze zich samen met haar partij wil inzetten voor de gewone burger, in een "missie om van het Verenigd Koninkrijk een land te maken dat voor iedereen werkt".

De 59-jarige May haalt ook uit naar haar grootste rivaal Boris Johnson en zijn bevoorrechte achtergrond, en spreekt zich uit tegen de "figuren van Westminster" die nooit ontberingen hebben gekend en die denken dat het regeren van een land "een spel is".

May wordt beschouwd als de favoriet om Cameron op te volgen. Ze stond voor het historische referendum aan de zijde van Cameron als voorvechter van het "Remain"-kamp.

Naast May hebben ook minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb en de voormalige minister van Financien Liam Fox zich kandidaat gesteld als mogelijke opvolger van Cameron. Ex-burgemeester van Londen Boris Johnson, die ook vaak genoemd wordt als opvolger van Cameron, deed dat (nog) niet.

bron: Belga