Brexit - Postercampagne in Dover brengt Britse politici in verlegenheid

Terwijl de brexit in een complete impasse zit, zijn actievoerders van het 'Remain'-kamp een postercampagne gestart in de Engelse havenstad Dover, die heel wat Britse politici in verlegenheid brengt. Op metershoge affiches zijn oude uitspraken van politici te lezen, maar die uitspraken zijn door de recente ontwikkelingen vaak erg pijnlijk, stelt The Guardian vast. Zo verklaarde Liam Fox, van de Conservatieve partij, in juli 2017 dat het vrijhandelsakkoord dat het UK met de Europese Unie moest onderhandelen "een van de makkelijkste in de geschiedenis zou zijn".

Ook een oude tweet van Conservatief Jacob Rees-Mogg is pijnlijk. "We zouden twee referenda kunnen hebben. Als het zo ver is, is het zinvol om een tweede referendum te hebben nadat de onderhandelingen zijn afgerond."

De posteractie gaat uit van de groep 'Led by Donkeys' die ook op Twitter actief is. De actievoerders verkiezen anoniem te blijven, maar willen vooral de bevolking wakker schudden. "De nieuwscyclus gaat zo snel dat mensen vergeten wat onze leiders verklaren", zegt een woordvoerder aan The Guardian. De groep koos Dover uit als plaats voor de postercampagne, omdat die stad "in de frontlinie ligt van de brexit".

Ook premier May verklaarde kort voor het referendum in 2016 nog "dat door in de Europese Unie te blijven, we beter beveiligd zijn tegen criminaliteit en terrorisme".

bron: Belga