Brexit: politie vreest voor rellen onder bevolking

Brexit: politie vreest voor rellen onder bevolking

De Britse politie vreest voor rellen en een golf van criminaliteit als er volgend jaar een "harde" brexit zou komen, zonder akkoord met Europa. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document waar the Sunday Times beslag kon op leggen. In het document, dat bedoeld is voor de politiechefs, wordt uitgelegd hoe men moet omgaan met protesten onder de bevolking. Er wordt immers gevreesd dat als gevolg van de brexit tekorten zullen ontstaan aan onder meer voedsel en medicijnen, "wat tot burgerlijke ongehoorzaamheid en zelfs rellen zou kunnen leiden".

Daarbij wordt rekening gehouden met rellen drie maanden voor tot drie maanden na de brexit. De uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland voor 29 maart 2019, om 23 uur lokale tijd.

Het document werd opgemaakt door het coördinatiecentrum van de nationale politie, dat politieacties bij grote gebeurtenissen coördineert. De politie vreest ook voor een toename van de criminaliteit, zoals diefstallen. Het coördinatiecentrum beklemtoont in het document "dat mogelijk een beroep zal moeten worden gedaan op het leger."

In Noord-Ierland wordt dan weer rekening gehouden met het oplaaien van het geweld tussen katholieken en protestanten. Ook de smokkel, "de levensader van de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme", dreigt een grote uitdaging te worden. Dat verklaarde politiechef George Hamilton in de Sunday Times. Zonder akkoord met Brussel zullen er na 29 maart immers weer grenscontroles nodig zijn tussen Ierland (lid van de EU, red.) en Noord-Ierland.

Gevraagd naar een commentaar zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid dat hij verwacht dat er een akkoord zal worden bereikt met Brussel. "Maar we moeten op alles voorbereid zijn", klonk het nog.

bron: Belga