Brexit - May geeft Westminster de schuld

Brexit - May geeft Westminster de schuld

De Britse premier Theresa May legde woensdagavond in een korte televisietoespraak uit hoe het nu verder moet met de brexit. Concrete nieuwe informatie gaf ze niet: de speech leek vooral bedoeld om de schuld voor het uitstel - een "kwestie van grote persoonlijke spijt" - in de schoenen van de Britse parlementsleden te schuiven. Theresa May verscheen rond 21.40 uur, iets later dan gepland, op het bordes in Downing Street 10 voor een langverwachte televisietoespraak. Hier en daar deed het gerucht de ronde dat ze zou aftreden, als ultiem offer om haar echtscheidingsakkoord alsnog door het Lagerhuis te krijgen, maar dat deed ze niet. May hield het bij een korte stand van zaken, nadat ze de Europese president eerder op de dag formeel om een uitstel van de brexit tot 30 juni vroeg.

Daarbij schoof ze alle schuld in de schoenen van het parlement. "De parlementsleden zijn er niet in geslaagd een manier te vinden om de brexit te implementeren. Als resultaat daarvan, zullen we nu niet op tijd met een akkoord kunnen vertrekken op 29 maart", zei ze. "Dat is een kwestie van grote persoonlijke spijt voor mij."

De premier zette zich lijnrecht tegenover Westminster, en aan de kant van het volk. "Ik ben zeker dat u, het publiek, hier genoeg van heeft gehad. U bent het beu dat parlementsleden over niets anders dan brexit spreken, wanneer u echte zorgen heeft. Ik sta aan uw kant. Het is tijd voor de parlementsleden om te beslissen."

De premier gaf nog aan dat ze zelf niet bereid is de brexit nog uit te stellen tot voorbij 30 juni. "Sommigen zeggen dat ik een verkeerde keuze maak, en dat ik om langer uitstel moet vragen om politici meer tijd te geven om te discussiëren over de manier waarop we verder moeten gaan. Maar dat betekent de organisatie van Europese verkiezingen. En welke boodschap zou dat uitsturen? En hoe bitter en verdelend zou die campagne zijn, op een moment dat het land dringen nood heeft aan vereniging."

Ook een tweede referendum is geen optie, zei ze. "We hebben u de vraag gesteld en u heeft geantwoord, u wil nu dat we er werk van maken en ik ben vastberaden dat te doen."

bron: Belga