'Brexit kostte Verenigd Koninkrijk al 130 miljard pond'

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse premier Boris Johnson prijst de brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond (153 miljard euro), berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg. Sinds een meerderheid van de Britten zich in 2016 voor een vertrek uit de EU uitsprak, zijn vooral de investeringen door ondernemers teruggelopen. Onzekerheid over de vertrekdatum en het al dan niet sluiten van een brexitdeal zorgden ervoor dat bedrijven minder vaak investeerden.

De gifbeker is volgens Bloomberg-economen bovendien nog niet leeg. Hoewel de overtuigende verkiezingszege van de Conservatieven in december het Johnson gemakkelijker heeft gemaakt de brexit door het Lagerhuis te loodsen, blijft de onzekerheid onder ondernemers en consumenten aanhouden. Dat zorgt naar verwachting dit jaar voor nog eens 70 miljard pond aan misgelopen economische groei.

Voor hun berekening vergeleken economen de Britse groei met die van andere landen uit de G7, een groep van zeven geïndustrialiseerde landen en de EU. De economische ontwikkeling van die landen was tot het brexitreferendum namelijk sterk verbonden met die van het Verenigd Koninkrijk. Dat gaf economen de mogelijkheid te schatten hoe groot de Britse economie zou zijn zonder de brexit, en die was volgens hen 3 procent groter.

bron: Belga