Brexit - Demonstranten bouwen valse controlepost aan Ierse grens om te waarschuwen voor harde grens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Demonstranten hebben zaterdag een valse controlepost gebouwd aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, om te waarschuwen voor de gevaren van een harde grens. Honderden demonstranten, velen gekleed als soldaten en douaniers, verzameld in de Ierse stad Dundalk, om hun bezorgdheden te uiten over de harde grens die het gevolg zou kunnen zijn van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze vrezen dat dit oude conflicten weer zal terugbrengen. "Wij zijn degenen die zullen lijden door de fouten van Westminster", zei een demonstrant. "We zullen deze grens niet accepteren, we eisen dat Londen het probleem oplost dat het zelf heeft gecreëerd", voegde hij eraan toe.

Groot-Brittannië verlaat de EU op 29 maart, maar de vrees wordt steeds groter dat dat zonder een overgangsregeling zal zijn. Een belangrijk knelpunt in de brexitonderhandelingen is de zogenaamde "backstop", om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open te houden.

De huidige open grens dateert van het Goedevrijdagakkoord van 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland, waarbij 3.600 doden vielen.

bron: Belga