Brexit-campagne neemt doorstart

Brexit-campagne neemt doorstart

Jo Cox was een parlementslid voor de Labourpartij en een vurig voorvechtster van een verlengd Brits verblijf in Europa. Haar moordenaar verklaarde dat hij de vrouw om het leven had gebracht omwille van politieke redenen. Dat voedde de discussie over de toon van de campagne, die de voorbije weken steeds bitser was geworden. Zowel voor- als tegenstanders van een Brexit schortten na de moord hun campagne op, maar nu die opnieuw op gang is getrapt, is het uitkijken of er mildere bewoordingen gebruikt zullen worden.

"Tegen haat en intolerantie"

De media-events in aanloop naar het referendum krijgen een zachte doorstart. Zo waren enkele prominente politieke figuren, zoals Nigel Farage van de eurosceptische UKIP en oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour), gisteren weer te gast in televisieprogramma's. De eerste echte grote afspraak staat gepland voor morgenavond. Dan is de Wembley Arena het decor voor een groot debat in het bijzijn van 6.000 toeschouwers.

Daar zal pas echt duidelijk worden of de toon effectief minder giftig is geworden. De aanwijzingen voor een verschuiving van de sfeer zijn alvast aanwezig, want zowel premier David Cameron als Corbyn hebben ervoor gepleit om haat en intolerantie in de politiek te overwinnen.

Ondertussen laten ook de Britse kranten duidelijk hun voorkeur blijken. De Times is tegen een Brexit, maar The Sun, dat net als de Times deel uitmaakt van het media-imperium van Rupert Murdoch, is voor. The Mail on Sunday wil binnen de EU blijven, terwijl The Sunday Express zijn lezers richting een exit wil begeleiden

Foto AFP / B. Stansall