Brexit - Brits parlement eist recht op om te stemmen over brexit-alternatieven

Het Britse parlement heeft maandagavond een amendement goedgekeurd dat de volksvertegenwoordigers vrije baan geeft om deze week te stemmen over alternatieven voor de brexit-deal die premier Theresa May met de Europese Unie heeft gesloten. Met 329 tegen 302 stemmen stemden de parlementsleden in met het amendement van de conservatief Oliver Letwin. Dat amendement heeft tot gevolg dat de parlementsleden woensdag de controle over de parlementaire agenda overnemen van de regering en een aantal indicatieve stemmingen kunnen organiseren over een aantal opties: een nieuw referendum, alsnog bij de EU blijven, in de Europese eenheidsmarkt blijven, ...

Voor premier Theresa May betekent de stemming een nieuwe opdoffer. Ze had eerder op de dag de parlementsleden opgeroepen om het amendement te verwerpen. May had ook laten verstaan dat haar regering zich niet laat binden door de uitkomst van de stemmingen. Maar dat stemadvies heeft het parlement dus in de wind geslagen. Meer zelfs, volgens de Britse openbare omroep BBC zou een aantal regeringsleden ontslag hebben genomen om het amendement te steunen.

May zelf blijft intussen zoeken naar voldoende stemmen om haar akkoord over de boedelscheiding met de EU alsnog te laten goedkeuren in het parlement. Maandag moest de premier evenwel erkennen dat ze nog niet voldoende steun heeft om een derde poging te wegen. Bij de eerste twee pogingen werd het akkoord met de EU met een ruime meerderheid verworpen.

Wordt de deal alsnog goedgekeurd, dan verlaten de Britten de Europese Unie op 22 mei. Indien de deal deze week niet wordt goedgekeurd, dan moeten de Britten voor 12 april beslissen of ze al dan niet voor een langer uitstel kiezen en dus meedoen aan de Europese verkiezingen van eind mei. Doen ze dat niet, dan is een harde brexit zonder akkoord of overgangsperiode op 12 april een feit.

bron: Belga