Brexit - Beurs van Sao Paulo verliest bijna 3 procent

De beurs van Sao Paulo, de grootste beurs in Latijns-Amerika, heeft vrijdag 2,8 procent verloren in de nasleep van de uitslag van het Britse referendum, waarbij de Britten hebben gekozen om uit de Europese Unie te stappen. Donderdag won de beurs nog 2,8 procent vanwege de voorspellingen over een overwinning van het "Remain"-kamp, maar dat optimisme sloeg vrijdag om, waardoor de beurs sloot met 50.105 punten.

Ook de Braziliaanse munt verloor vrijdag. Bij de sluiting van de beurs was een dollar nog 3,38 Braziliaanse real waard, een daling met 1,04 procent tegenover een dag eerder. Bij de opening van de markten zakte de real 3 procent.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdagavond weten "met respect" kennis te hebben genomen van het resultaat van het referendum. "Brazilië is ervan overtuigd dat deze beslissing de geest van de Europese integratie niet zal stoppen, net als de geest van openheid naar de wereld die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie karakteriseert en moet karakteriseren", benadrukt het ministerie.

De Centrale Bank van Brazilië had eerder al aangekondigd dat ze de eventuele gevolgen van de Brexit voor de economie die in recessie is "op de voet volgt", en dat ze indien nodig maatregelen zal nemen.

Interim-president Michel Temer verklaarde bovendien dat de minister van Financiën een onderhoud zal hebben met de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Brazilië om de impact van de Brexit op de Braziliaanse economie te bespreken.

bron: Belga