BREAKING. Winkels mogen deuren weer openen op 11 mei, mondmaskers verplicht op trein en bus

BREAKING. Winkels mogen deuren weer openen op 11 mei, mondmaskers verplicht op trein en bus

Vanaf 4 mei treedt de eerste fase van het exitplan in werking. Vanaf dan is het verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. De openbaarvervoermaatschappijen zullen hun aanbod in aanloop naar 4 mei stelselmatig verhogen. De toegang tot algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg zal geleidelijk aan uitgebreid worden. Activiteiten in de buitenlucht zijn toegestaan met maximaal met twee personen, of meer als ze onder hetzelfde dak wonen. Bedrijven mogen weer opstarten zolang ze de veiligheidsvoorschriften kunnen naleven. Daarvoor heeft de Groep van tien een handleiding opgemaakt.

De gemeenschappen zullen samen een initiatief uitrollen om ervoor te zorgen dat alle Belgen minstens één masker hebben dat de mond en neus bedekt. Ze zullen ook twee filters ontvangen om aan al aangekochte of geconfectioneerde comfortmaskers toe te voegen. Er zullen ook tutorials beschikbaar gesteld worden om zelf veilig een mondmasker te maken. Werkgevers moet mondmaskers en veiligheidskledij voorzien als werknemers bij de uitoefening van hun job de social distancing niet kunnen vrijwaren.

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat winkels vanaf 11 mei weer mogen opengaan. Dat is week vroeger dan dat de Groep Experts belast met de Exitstrategie (GEES) in een eerder advies had bepaald. De winkels zouden dan ook rekening moeten houden met een aantal bepalingen, zoals een beperkt aantal klanten per vierkante meter.

Akkoord over opening scholen

De opening van de scholen is voorzien voor 18 mei, maar niet meteen voor alle leerlingen. Er wordt gestart met het eerste, tweede en zesde leerjaar van het lager onderwijs en het zesde jaar van het secundair onderwijs. In het secundair onderwijs kunnen daar ook nog twee leerjaren aan toegevoegd worden. De leerlingen worden onderverdeeld in kleinere groepen van 10 kinderen. Kleuterscholen zullen niet open gaan voor het einde van mei. Alle leerlingen ouder dan 12 jaar en personeelsleden moeten de hele dag een mondmasker of individuele gezichtsbescherming dragen.

De herstart is een compromis tussen de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had een akkoord met de sociale partners om op 15 mei weer te starten, maar in Wallonië wilden men wachten tot 18 mei. Er is beslist om die laatste datum aan te houden, maar op 15 mei al enkele proefprojecten te starten.

Cafés en restaurants

Er wordt ook bekeken of tegen 18 mei de musea weer kunnen openen. Hetzelfde geldt voor privé-bijeenkomsten thuis, eendagsexcursies in het binnenland en uitstapjes naar een tweede verblijf dat zich in België bevindt. Cafés en restaurants zullen nog langer gesloten blijven.

De opening daarvan zal tegen 8 juni bekeken worden. Restaurants zouden eerst aan de beurt komen, daarna volgen cafés en bars. Tegen dan moet ook duidelijk zijn of Belgen voor meerdaagse reizen naar het buitenland of binnen de landsgrenzen mogen ondernemen. Hetzelfde geldt voor de organisatie van kleine evenementen. Wat dat exact inhoudt, is nog niet duidelijk. Alle massa-evenementen, zoals grote muziekfestivals, werden eerder al verboden tot 31 augustus.

Voorschriften aanhouden

Premier Sophie Wilmes (MR) maakte duidelijk dat de exitstrategie in fasen zal gebeuren. Ook zal het proces evolutief verlopen en kan dus aangepast worden als de cijfers wijzen op een nieuwe piek. Alle maatregelen zijn bovendien niet definitief en kunnen teruggeroepen worden als het coronavirus weer opflakkert of de impact van de pandemie verder afzwakt.

Ze herhaalde ook dat mensen nog steeds moeten proberen om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Is dat niet te vermijden, dan moeten ze zich nog steeds houden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat houdt in dat ze voldoende afstand moeten houden, regelmatig hun handen wassen met zeep en hoest- en niesvoorschriften navolgen. De premier riep iedereen op om een bezoek aan een arts niet uit te stellen.