BREAKING. Meer dan duizend bevestigde besmettingen in België en vijfde dode

BREAKING. Meer dan duizend bevestigde besmettingen in België en vijfde dode

In het netwerk van laboratoria werden zondag meer dan 1.279 stalen getest, waarvan 172 positief bleken op Covid-19. Iets meer dan 13% van de testen was dus positief. Het gaat om 17 patiënten in Brussel, 80 patiënten in Vlaanderen en 68 patiënten in Wallonië. Er is geen informatie over de woonplaats van de zeven anderen.

Hospitalisatie

Van de coronapatiënten in ons land worden er 252 gehospitaliseerd, daarvan liggen er 53 op intensieve zorgen en 31 van hen wordend beademd. Een vijfde persoon is nu ook overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 88-jarige persoon, melden de interfederale woordvoerders. "Heel ernstige gevallen in het ziekenhuis zijn meestal bejaarden. Dat tonen de sterfgevallen ook. Maar jongere mensen kunnen ook in het hospitaal terecht komen, al genezen zij meestal. Over karakteristieken zoals leeftijd van de patiënten of onderliggende aandoeningen hebben we nog niet voldoende informatie", vertelt interfederaal woordvoerder Van Gucht.

Schoolbanken blijven (betrekkelijk) leeg

In het basisonderwijs in Vlaanderen is vandaag ongeveer 10% van de leerlingen aanwezig, in het secundair onderwijs is dat minder dan 5%. Dat blijkt uit steekproeven door de onderwijsadministratie. De cijfers worden ook bevestigd door rapporteringen vanuit de onderwijskoepels. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Die cijfers lijken wat hoger te liggen dan de opkomstcijfers aan Franstalige kant. Zo meldde de Franstalige katholieke onderwijskoepel (SeGEC) een aanwezigheidsgraad van 2,16% in het basisonderwijs en amper 0,1% in het secundair. En in het Franstalige onderwijs in Brussel was er volgens onderwijsschepen Faouzzia Hariche geen enkele leerling in het secundair onderwijs. In het Franstalige basisonderwijs in Brussel was volgens Hariche 2% van de 13.000 leerlingen maandag aanwezig.

Uit de cijfers blijkt verder dat de leerkrachten wel in groten getale aanwezig zijn op opvang te voorzien. "Ik wil alle leerkrachten bedanken voor de grote verantwoordelijkheidszin die ze vandaag demonstreren", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

De minister wijst er wel op dat de eerste dag misschien geen goede graadmeter is voor de volgende weken. "Ongetwijfeld hebben veel mensen vandaag een speciale inspanning gedaan om zelf voor opvang te zorgen. Het is moeilijk om vandaag al in te schatten hoe de situatie zal evolueren. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, laat staan om scholen te gaan sluiten", klinkt het.