BREAKING. Federale overheid verscherpt quarantainemaatregelen vanaf morgenmiddag

BREAKING. Federale overheid verscherpt quarantainemaatregelen vanaf morgenmiddag

De federale regering heeft de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, danig verscherpt. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht. Enkel voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels en banken blijven open. Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten. Voeding hamsteren is dus nog steeds niet nodig.

Supermarkten blijven open, maar de toegang wordt beperkt tot één persoon per 10 vierkante meter. Elke klant krijgt een halfuur om te winkelen. Openbare markten worden tijdelijk verboden, behalve kramen die voeding verkopen en levensnoodzakelijk zijn voor de buurt.

Niet meer in groep op straat

De regering heeft ook een samenscholingsverbod afgekondigd. Alle niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. Er zijn uitzonderingen voorzien voor mensen die zich met een vriend of familielid op straat begeven. Buiten sporten wordt aangemoedigd, zolang het individueel of in het gezelschap van één persoon gebeurt.

Werken mag nog steeds, maar bedrijven moeten maximaal inzetten op telewerk. Als dat niet mogelijk is, moeten ze verzekeren dat hun werknemers tijdens de uitoefening van hun job en hun verplaatsing social distancing kunnen hanteren. Het openbaar vervoer blijft rijden. Wel moet er voorzien worden in social distancing.

Hoewel de regels een stevige impact op het sociale leven hebben, wou premier Sophie Wilmès (MR) het woord 'lockdown' niet in de mond nemen. De nieuwe maatregelen gaan morgen om 12 uur in en gelden tot 5 april.