BREAKING. Extra coronamaatregelen in Antwerpen

BREAKING. Extra coronamaatregelen in Antwerpen

1. Een verdere verstrenging van de handhaving op horecazaken. Horecazaken zullen bij manifeste overtredingen zonder uitzondering gesloten worden, zelfs indien het een eerste overtreding betreft.

2. Een registratieplicht voor horecazaken waarbij de contactgegevens van klanten bijgehouden moeten worden.

3. Een mondmaskerplicht op alle markten en kermissen. Ook in alle publiek toegankelijke ruimtes zal een mondmaskerplicht gelden, tenzij men zit om te consumeren of bij statische activiteiten waarbij voldoende afstand gegarandeerd kan worden (bv. een fitnesstoestel gebruiken op voldoende afstand van anderen). Wie dus in het café naar het toilet gaat of wie door een fitnesszaal loopt, zal voortaan een mondmasker moeten dragen.

4. Een verbod op hoogrisicovol consumptiegedrag zoals het delen van alcoholische dranken of het gebruik van een waterpijp.

5. Een verbod op de alcoholverkoop voor take-away tussen middernacht en zeven uur 's ochtends om het verplaatsingsgedrag na het sluitingsuur van de horeca (om 1 uur) tegen te gaan.

6. De regels voor evenementen blijven gelden, maar er komt een verbod op samenscholingen boven 10 personen wanneer dit gebeurt buiten het strikte gezinsverband of wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd worden.

"Redelijke en proportionele maatregelen"

"Deze maatregelen zijn noodzakelijk", stelt de burgemeester. "Ze zijn redelijk en ze zijn proportioneel. Geen enkele maatregel is zaligmakend op zichzelf. We weten dat de trend van de cijfers in ieder geval nog enige tijd stijgend zal blijven. Dit zijn maatregelen die we moeten nemen om een volledige lockdown van het maatschappelijk leven te voorkomen."

De maatregelen komen er onder meer omdat één op de drie nieuwe besmettingen zich in de Antwerpse regio situeert, stelt De Wever. "De situatie is bijzonder ernstig en verdient onze onverdeelde aandacht", geeft hij aan. De burgemeester vraagt "begrip en medewerking" van de Antwerpenaar en zegt dat hij al de steun heeft van de hogere overheden om de extra maatregelen in te voeren. "We moeten een beroep doen op ons menselijk kapitaal en de solidariteit die we de voorbije tijd hebben versterkt", zegt De Wever nog. "Het virus treft iedereen en houdt het meeste risico in voor zieken en ouderen. Bescherm dus elkaar, en kwetsbare stadsgenoten in het bijzonder."

Belangrijke boodschap aan de Antwerpenaar over de extra maatregelen vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen in onze stad. ? pic.twitter.com/SV4GGRUjUt

— Bart De Wever (@Bart_DeWever) July 22, 2020