Brazilië op z'n best: onze journalist ging ter plekke op zoek naar de mooiste plekjes

Brazilië op z'n best: onze journalist ging ter plekke op zoek naar de mooiste plekjes

Foz do Iguaçu

De eerste stop van deze reis is zonder twijfel dé toeristische trekpleister van het land: de Iguaçu-watervallen. Met een breedte van 3 kilometer en een hoogte van 80 meter overklast dit natuurwonder met gemak concurrenten als de Victoria Falls en de Niagara Falls. De rust en de onverstoorbaarheid van deze watervallen vormen een grappig contrast met de bedrijvige toeristen errond die elkaar ongeduldig aan de kant duwen voor de beste foto. Zelf beperken wij ons bezoekje aan dit natuurwonder tot een wandeling naast de watervallen, maar avonturiers kunnen ook kiezen voor een boottochtje erop, een helikoptervlucht erover of een fietstocht errond. Wie vroeg genoeg aan zijn dag begint kan in de voormiddag de Braziliaanse grens oversteken naar Argentinië en een stevige wandeling maken in de bijbehorende bossen. Zo heb je in de namiddag tijd genoeg om op het gemak de Braziliaanse zijde te bewonderen.

Pantanal

Via een 22 uur durende nachtrit belanden we in de Pantanal, een uitgestrekt moerasgebied ter grootte van Frankrijk. Hoewel dit gebied internationaal niet dezelfde bekendheid geniet als het Amazonewoud, is het in veel opzichten een logischere keuze: de biodiversiteit is er groter en het ligt – naar Braziliaanse normen – vlakbij de Foz Do Iguaçu. Dit uitgestrekte moeras is de broeiplaats van honderden vogelsoorten, maar je vindt er ook hele kolonies capibara's, kaaimannen en zelfs jachtluipaarden. Deze jungle is een waar paradijs voor sportliefhebbers. Je kan hier eindeloos hiken, kanovaren, paardrijden en piranha's vissen. De gemakkelijkste manier om dit grote moeras te verkennen is via een plaatselijke touroperator die je vaak gewoon via je hotel kan boeken. De afstanden in dit gebied zijn immers enorm en de wegen niet altijd even begaanbaar, wat het moeilijk maakt om op eigen houtje te reizen.

Jericaocao

We steken het land over voor een bezoek aan het idyllische (wind)surfdorp Jericaocao. Het is gelegen aan de voet van de oceaan en te midden van een groot natuurpark dat voornamelijk bestaat uit ruwe zandduinen. Omdat er geen verharde wegen zijn, heb je een 4x4 nodig om er te geraken, maar geloof ons: die inspanning loont de moeite. De heldere zonsondergang behoort tot één van de mooiste ter wereld, de sfeer is er op en top relaxt, het eten overheerlijk en de cocktails relatief goedkoop.

Rio de Janeiro

Een vakantie in Brazilië is niet compleet zonder een stop in Rio de Janeiro, een metropool met veel gezichten. Door de aanhoudende regen blijven beroemde stranden als Copacabana en Ipanema tijdens ons bezoek nagenoeg leeg en ook Cristo Redentor verstopt zich verlegen achter een laag dikke mist. Hetzelfde geldt voor het uitzicht op de stad dat naar verluidt prachtig is: wij zien enkel een wit misttapijt. Wie deze stad in vol ornaat wil bewonderen moet dus geluk hebben met het weer. Plan je uitstap naar Cristo Redentor in de mate van het mogelijke op een heldere dag, zodat je dit wereldwonder ook effectief te zien krijgt.

Ilha Grande

Wie zijn verblijf in Rio een extra dimensie wil geven, neemt de boot naar Ilha Grande. Op dit kleine eilandje is het aantal toeristen groter dan het aantal bewoners, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. De sfeer is er gemoedelijk en het aanbod aan activiteiten groot. Zo kan je boottochtjes maken, het eiland te voet doorkruisen, snorkelen, zwemmen en uiteraard volop zonnekloppen. Wie de vakantie avontuurlijk wil eindigen kan kiezen voor een nachtelijke beklimming van Pico De Papegaio: een berg in de vorm van een papegaaienhoofd. Je vertrekt om één uur 's nachts zodat je na een steile klim van zes kilometer de top van de berg bereikt tegen zonsopgang. Dit uitzicht is onvergetelijk, en dat is heus niet alleen zo door de vrijgekomen adrenaline van tijdens de beklimming.

Praktisch: 

  • Wie alle hotspots in Brazilië in één reis wil bundelen, schaft zich best een airpass aan. Dat is een vliegtuigticket dat je recht geeft op een aantal binnenlandse vluchten. De prijzen variëren naargelang het aantal vluchten en de bestemmingen, maar reken op een 450 euro voor vijf vluchten.
  • Reizen per bus is relatief goedkoop en comfortabel. Tussen de grote steden rijden er regelmatig (nacht)bussen die je gewoon ter plekke kan boeken.
  • Vanuit Brussel duurt het ongeveer 19 uur om naar Saõ Paulo te vliegen.

Tekst en foto's door Mare Hotterbeekx