Braziliaanse president Rousseff afgezet door senaat

Braziliaanse president Rousseff afgezet door senaat

De Braziliaanse senaat heeft woensdag met de vereiste tweederdemeerheid ingestemd met het ontslag van de linkse presidente Dilma Rousseff. Er stemden 61 volksvertegenwoordigers voor haar afzetting, twintig stemden tegen. Daarmee is het eerste vrouwelijke staatshoofd van Brazilië uit haar functie ontheven. Vicepresident Michel Temer - die al sinds mei president ad interim is - zal Roussef nu definitief vervangen tot het einde van haar mandaat, eind 2018. De afzetting betekent bovendien dat Roussef gedurende acht jaar geen politiek ambt mag dragen, iets wat haar advocaat een "politieke doodstraf" noemde.

Aanleiding voor de 'impeachement' zijn de beschuldigingen dat de 68-jarige Rousseff met de begroting gesjoemeld zou hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen. Zelf wast ze haar handen in onschuld en spreekt ze over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet, bedoeld om een einde te maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij.

De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen. "Dilma Buiten", klonk het op 13 maart al uit zowat 3 miljoen Braziliaanse kelen bij betogingen doorheen het land. Het hielp ook niet dat ze enkele dagen later haar voorganger Lula da Silva tot stafchef benoemde, waarop geluidsopnames uitlekten die erop wezen dat daarmee vooral gemikt werd op de bijhorende onschendbaarheid.

Enkele dagen later spatte Rousseffs meerderheid uiteen, waarop een overweldigende meerderheid van de parlementsleden de afzettingsprocedure in gang stemmen. Op 12 mei wordt Rousseff al tijdelijk de macht ontnomen.

bron: Belga