Braziliaanse man speelt gitaar tijdens hersenoperatie

Braziliaanse man speelt gitaar tijdens hersenoperatie

Tijdens een zware hersenoperatie speelde een 33-jarige Braziliaanse man een liedje op zijn gitaar. Anthony Kulkamp Dias liet in het ziekenhuis een hersentumor verwijderen. De chirurgen vroegen hem om tijdens de ingreep zijn gitaar te bespelen. Op die manier konden ze beter de tumor van de vitale hersengebieden onderscheiden. Die vitale gebieden traden immers in werking toen de man op zijn gitaar speelde.

"Ik speelde 6 liedjes op beslissende momenten. Mijn rechterhand was iets zwakker omdat dat de helft van mijn brein was waaraan ze juist aan het werken waren, dus af en toe heb ik moeten stoppen", zo vertelt Dias aan een Braziliaanse krant. Kulkamp was 20 jaar een professionele gitaarspeler. Als liedje koos hij onder andere voor 'Emanuel' van The Beatles.

De chirurg legt uit waarom de patiënt wakker diende te blijven en gitaar moest spelen: "het controleren van de hersenactiviteit, wat belangrijk is voor het vermijden van schade in de motorische, sensorische en spraakgebieden, werd zo mogelijk gemaakt tijdens de operatie. Wanneer de patiënt wakker is en zijn hersenen gebruikt, kunnen we tijdens de operatie belangrijke gebieden in het oog houden. Toch was het een lastige klus voor het team, en dan vooral voor de anesthesist. Die moet de patiënt immers wakker houden, en liefst ook pijnvrij."

Toch is het niet de eerste keer dat deze opmerkelijke methode wordt gebruikt. Vorig jaar bespeelde een vioolspeler ook al zijn instrument tijdens een gelijkaardige hersenoperatie. Dat was toen noodzakelijk zodat de chirurgen de exacte plaats konden bepalen waar ze een implantaat moesten plaatsen.

https://www.youtube.com/watch?v=uS9I6puPy6I