Brandweerman ondergaat grootste gezichtstransplantatie ooit

Brandweerman ondergaat grootste gezichtstransplantatie ooit

In 2001 liep de ex-brandweerman Patrick Hardison zware brandwonden op toen hij een brandend huis binnenging om een vrouw te zoeken. Tijdens zijn zoektocht naar de vrouw stortte het dak in waardoor zijn brandweermasker smolt. Hierdoor liep hij derdegraads brandwonden op aan zijn nek, gezicht en bovenlichaam. Hardison verloor hierbij zijn lippen, oren, een deel van zijn neus en zijn oogleden.

Zijn nieuwe gezicht heeft Hardison te danken aan het getransplanteerde weefsel, oren en oogleden van David Rodebaugh. De 26-jarige BMX-wedstrijdfietser uit Brooklyn werd na een fietsongeluk in augustus hersendood verklaard. De moeder van Rodebaugh ging akkoord met de transplantatie en vindt het een mirakel nu haar zoon verder zal leven.

Volgens de chirurg is er bij een transplantatie nog nooit zo veel weefsel getransporteerd als bij deze. Enkel een dun strookje haar op de achterkant van het hoofd is niet vervangen.  De operatie duurde 26 uur. Omdat de naad van het weefsel aan de achterkant van Hardisons schedel zit en daar dus haar over groeit, zijn er geen littekens zichtbaar op het gezicht.

Patrick Hardison kan vanaf nu zijn oude leventje weer oppakken. Omdat hij van zijn verzekering geen brandweerman meer mag worden, overweegt hij speeches te gaan geven voor onder meer gewonde veteranen.

Foto