Brandweerlui aan kust krijgen les over zeehonden

Brandweerlui aan kust krijgen les over zeehonden

Sea Life Blankenberge gaat brandweerlui in kuststeden cursussen geven over zeehonden. Zo zullen de pompiers zelf kunnen inschatten of een aangespoelde zeehond ziek of gezond is. In het Sea Life-centrum komt er ook een informatieve tentoonstelling over zeehonden om bezoekers beter te informeren. Zeehonden kunnen om diverse redenen opduiken op het strand. Soms zijn ze gewond of ziek, maar vaak komen de dieren gezond en wel gewoon even uitrusten.

"De brandweer krijgt dan regelmatig telefoontjes van bezorgde wandelaars die denken dat het dier ziek is. Vaak kan ook de brandweer geen uitsluitsel bieden omdat ze niet voldoende kennis hebben over de dieren", zegt manager Nicola Hamilton. Daarom wil Sea Life nu een cursus opstarten voor alle brandweerkorpsen in de kuststeden. "De brandweer van Oostende en Blankenberge was zelf al vragende partij", aldus nog Hamilton.

Behalve de hulpdiensten wil Sea Life ook inwoners en toeristen beter informeren over zeehonden. Daarom richtten ze in het Sea Life centrum in Blankenberge een kleine tentoonstelling in met informatie over waarom zeehonden aan land komen. Voorts zal er telkens een Facebook-bericht verspreid worden als er een gezonde zeehond ligt uit te rusten op het strand. "Zo weten wandelaars dat ze zich geen zorgen moeten maken over de dieren en dat ze hen met rust moeten laten zodat ze kunnen uitrusten."

bron: Belga