Brandstichter verklikt door zijn pacemaker

Brandstichter verklikt door zijn pacemaker

Het huis van Amerikaan Ross Compton brandde in september uit. Wonder boven wonder was de man er volgens Journal-News in geslaagd om enkele bezittingen in te pakken, een raam kapot te slaan met zijn wandelstok en de tassen naar beneden te gooien. Dat, terwijl de vijftiger kampt met allerlei gezondheidskwaaltjes.

De politie vermoedde dat de man de brand zelf had gesticht om het verzekeringsgeld op te strijken. De ordedienst had daar natuurlijk wel hard bewijs voor nodig. Dus vroegen ze een cardioloog om de gegevens van de pacemaker van Compton te bekijken. Die tonen onder andere zijn hartslag en compensatie door het elektronische apparaat.

"Met zijn medische voorgeschiedenis is het hoogst onwaarschijnlijk dat meneer Compton in staat was om spullen in te pakken, zijn slaapkamer te verlaten en een heleboel zware tassen te dragen in de korte tijdspanne die hij aangeeft", verklaarde de hartspecialist in het gerechtshof.

Zelfs als de gegevens van de pacemaker overeenstemden met het verhaal, leek het weinig waarschijnlijk dat de man ongestraft zou ontsnappen. De politie vond immers sporen van benzine op zijn kledij en de brand was aangestoken op meerdere plekken volgens WLWT5.