Bouwstop moet China verlossen van smog

Bouwstop moet China verlossen van smog

China kreunt onder de luchtvervuiling. Alleen al in Peking, in het noorden van het land, sterven jaarlijks honderduizenden mensen door de smog. Daarom maakte de overheid een prioriteit van haar milieubeleid. Ze probeert al jaren om de vervuiling tegen te gaan en richtte in 2008 zelfs een ministerie voor Milieubescherming op.

Smogseizoen start vroeger

Ondanks alle maatregelen trekt dat ministerie aan de alarmbel omdat deze winter er heel hoge hoeveelheden smog zullen zijn. «Het smeltende ijs op Antarctica en de opwarming van de Stille Oceaan zorgen ervoor dat het smogseizoen dit jaar al vroeger is begonnen», klinkt het. In de winter is er weinig wind, waardoor de smog langer blijft hangen.

Daarom besliste de overheid om alle grote bouwprojecten deze winter stil te leggen. Er mogen ook geen huizen meer gesloopt worden en 1,8 miljoen huishoudens met kolenkachels moeten overstappen op gas. Enkel voor "levensnoodzakelijk" bouwprojecten wordt een uitzondering gemaakt. Zo kunnen werken aan luchthavens, treinstations en sociale bouwprojecten wel doorgaan, al moeten ze eerst goedkeuring krijgen van een speciale commissie.

Smoginspecteurs

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, zal steng gestraft worden, klinkt het. Daarom stuurt de regering honderden milieu-inspecteurs naar de voorsteden. Want net daar wringt het schoentje. In het gigantische land volgen de plaatselijke besturen niet altijd de richtlijnen van Peking.

De industrie voelt zich bedreigd en probeert de lokale besturen vaak - met succes - om te kopen. Voor hen is economische groei nog belangrijker dan gezonde lucht.