Bouworde overlegt intern of programma moet aangepast worden

Bouworde overlegt intern of programma moet aangepast worden

Bij Bouworde vzw is er vandaag intern overleg over de vraag of er iets moet aangepast worden aan het programma van Marokko. "Komend weekend vertrekt een groep van een 35-tal jongeren naar dezelfde regio in Marokko, en we krijgen vragen van ongeruste ouders nu het verhaal in de Vlaamse pers is gekomen", zegt woordvoerster Karen Heylighen van Bouworde. De ongerustheid bij de ouders is ontstaan nadat media berichtten over de arrestatie van een 26-jarige leerkracht die Vlaamse tieners tussen 15 en 18 jaar met de dood bedreigd had. Volgens hem was de groep van twaalf jongens en meisjes, die in het dorp Adar vrijwilligerswerk doen, té licht gekleed, wat volgens de man tegen de religieuze regels ingaat. Hij had op Facebook geschreven "dat hun hoofden afgehakt moeten worden".

De man werd kort na het schrijven van die tekst opgepakt door de Marokkaanse politie op beschuldiging van het aanzetten tot terrorisme en haat. Zijn tekst was een reactie op een Facebookpost van een politicus van de regerende conservatieve partij PJD, die bezwaar gemaakt had tegen de "strandkleding" van de jongeren.

"Bouworde is in de regio van Taroudant al meer dan vijftien jaar actief", zegt Karen Heylighen aan Belga. "In het dorpje Adar waar de jongeren de voorbije tien dagen vrijwilligerswerk hebben gedaan, is Bouworde al tien jaar actief. Vroeger hebben we er een school en een vrouwencentrum gebouwd. Dit keer waren de vrijwilligers aan de slag met het herstellen van de straten die weggespoeld waren door hevige regenval."

Volgens de woordvoerster wordt het werk van de Vlaamse jongeren erg gewaardeerd door de lokale bevolking en gebeuren de werken ook op vraag van de dorpsverantwoordelijken. "Zopas is een lokale tv-omroep opnames komen maken van hun werk. Die reportage was zeer positief over hun werk", zegt de woordvoerster van Bouworde. Het verhaal is dan overgenomen door andere media en blijkbaar zijn de beelden bij die politicus en die leraar in het verkeerde keelgat geschoten.

Bouworde wijst erop dat de jongeren nooit echt gevaar hebben gelopen. "De man die de oproep lanceerde tot onthoofding, woonde 800 kilometer verderop. Onze vrijwilligers zijn er zich ook nooit bewust van geweest wat er gebeurd was. Het is pas nu dat de zaak in onze pers komt, dat ze ervan op de hoogte zijn geraakt", zegt Heylighen.

Het werkkamp van de jongeren in het dorpje Adar is inmiddels afgelopen, ze blijven nog enkele dagen in Marokko om er wat aan sightseeing en ontspanning te doen.

bron: Belga