"Bouw kleiner voor jongeren en alleenstaanden"

"Bouw kleiner voor jongeren en alleenstaanden"

Het voorstel komt van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, die 150 projectontwikkelaars in België overkoepelt. Zij zeggen dat 20% van de jongeren of singles geen lening kan krijgen voor een nieuwbouwappartement. “Alleen met kleinere flats wordt nieuwbouw weer enigszins betaalbaar voor jongeren en alleenstaanden. Helaas liggen nog te veel steden en gemeenten dwars”, zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van UPSI-BVS, in De Standaard.

Nieuwbouwappartementen hebben de dag van vandaag in België een gemiddelde oppervlakte van 85 m², maar dat zou naar 75 m² moeten. “Daarmee komen we in de buurt van de woonoppervlaktes in de buurlanden, zoals Frankrijk en Nederland. Daar is het gemiddelde appartement grosso modo 65 m² groot”, aldus Carrette.

Nieuwbouw is luxeproduct

Een rondvraag bij de tien grootste projectontwikkelaars leert dat één op de vijf geïnteresseerde jonge of alleenstaande mensen afhaken omdat een doorsnee nieuwbouwflat in Vlaanderen al gauw zo'n 215.000 euro kost. Bovenop de vermelde aankoopprijs moeten kopers nu 21% op de prijs van de constructie bijtellen, en 10% registratierechten op de prijs van grondoppervlakte. Daar komen nog de notariskosten bij, en de kosten voor een woonlening. “Intussen wordt nieuwbouw een luxeproduct, en dat is niet normaal”, waarschuwt Carrette.

“Wij vragen al langer dat de overheid de fiscale druk op nieuwbouw vermindert. Maar in de huidige budgettaire context is dat vechten tegen de bierkaai”, verklaart Carrette nog. “Daarom komen we zelf met een oplossing voor starters: de beschikbare ruimte en bouwoppervlakte efficiënter gebruiken. Als we een appartement 10% kleiner bouwen, zal het 10% goedkoper worden.”