Bourgeois plaatst kanttekeningen bij plannen van VRT voor uitzenden van erediensten

Bourgeois plaatst kanttekeningen bij plannen van VRT voor uitzenden van erediensten

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een aantal bedenkingen bij de plannen van de VRT om voortaan twee islamitische erediensten per jaar uit te zenden. Zo noemt Bourgeois het in een gesprek met VTM NIEUWS "totaal fout" dat die erediensten niet in het Nederlands zouden uitgezonden worden. Daarnaast vindt Bourgeois dat de openbare omroep met het uitzenden van religieuze erediensten de groeiende groep ongelovigen in de kou laat staan. Hij vindt dat daarover moet nagedacht worden bij de volgende beheersovereenkomst met de VRT. De openbare omroep maakte eerder deze week bekend dat het voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar zal uitzenden. Die islamitische erediensten komen naast de bestaande rooms-katholieke erediensten en de erediensten van de andere erkende religies in ons land.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het niet-onlogisch dat de VRT naast de bestaande erediensten ook ruimte voorziet voor de islamitische eredienst, maar hij heeft naar eigen zeggen wel "twee grote bedenkingen". Zo vindt hij het "totaal fout" dat de islamitische erediensten in het Frans en Arabisch zouden uitgezonden worden. Volgens hem zou dat in het Nederlands moeten. "Dit zal zowel de islamitische gemeenschap als de rest van de Vlaamse gemeenschap dichter bij elkaar brengen".

Maar Bourgeois heeft een fundamenteler probleem met de uitzending van de erediensten. Volgens hem is dat niet de beste manier om mensen vertrouwd te maken met een bepaald gedachtengoed. "Door alleen gelovige diensten uit te zenden, bedien je natuurlijk niet de grote en groeiende groep van niet-gelovigen", klinkt het. "Waarom geen debat over fundamentele levensvragen tussen niet-gelovigen en verschillende religieuze levensbeschouwingen? ", werpt de Vlaamse regeringsleider op. Hij stelt voor om daar bij de volgende beheersovereenkomst van de VRT over na te denken.

bron: Belga