Bourgeois erg verontrust over ontwikkelingen TTIP

Bourgeois erg verontrust over ontwikkelingen TTIP

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert verontrust op de recente verklaring over de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Europa over het TTIP-vrijhandelsakkoord. "Diegenen die de onderhandelingen tussen de VS en de EU over een omvattend handelsakkoord op de helling willen zetten, spelen met onze welvaart en die van de komende generaties", zegt Bourgeois. "Dit is een opportuniteit die we niet mogen laten schieten". Vandaag kondigde de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Matthias Fekl, aan dat zijn land aan de Europese Commissie zal vragen de onderhandelingen over TTIP stop te zetten. Afgelopen weekend liet de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel nog noteren dat de onderhandelingen mislukt zijn. De Europese Commissie meldde maandag dan weer dat de gesprekken vooruitgang blijven boeken en gewoon voortlopen.

"Recente uitspraken aan deze en aan de andere kant van de Oceaan zijn verontrustend", reageert minister-president Bourgeois. Hij benadrukt dat het vrijhandelsakkoord cruciaal is voor exportregio Vlaanderen. "Als open economie hebben wij het meest te winnen bij dit verdrag. Daarnaast kan TTIP ook een wereldwijde standaard uitzetten voor toekomstige vrijhandelsakkoorden. Kortom: dit is een opportuniteit die we niet mogen laten schieten".

De Vlaamse regeringsleider lanceert meteen ook een oproep om het debat "eerlijk" te voeren. Er wordt volgens hem immers veel foute informatie verspreid. "De lidstaten hebben een omlijnd mandaat gegeven aan de Commissie voor lagere douanetarieven, minder handelsbelemmeringen, maar voor het behoud van onze veiligheids-, gezondheids- en sociale normen. Toch hoor ik nog steeds - ten onrechte - beweren dat er over zaken onderhandeld wordt die buiten dit onderhandelingsmandaat vallen".

Hij benadrukt bovendien dat dit een van de meeste transparante onderhandelingen ooit zijn. "Alle onderhandelingsposities van de Unie staan online en de gezamenlijke werkdocumenten zijn raadpleegbaar in de leeszaal van het Europees parlement en de nationale parlementen, zelf voor de leden van het Vlaams Parlement".

"Straks hebben de Britten nog eerder een handelsakkoord met de VS", besluit de minister-president. "Laten we de neuzen in Europa eensgezind in dezelfde richting houden en de Europese Commissie de kans geven om de onderhandelingen verder te zetten op basis van het mandaat dat we overeen zijn gekomen".

bron: Belga