Bourgeois: "De klok tikt"

Bourgeois: "De klok tikt"

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois stond Brits premier Theresa May in het brexit-dossier voor een "onmogelijke opdracht". Bourgeois vreest dat het ontslag van May de bestaande onzekerheid nog zal vergroten en hoopt dat haar opvolger "een pragmatische brexiteer" wordt. "Een zoveelste episode in het brexit-drama", zo noemt Bourgeois het ontslag van May. Volgens Bourgeois stond May van bij het begin voor een onmogelijke opdracht in het brexit-dossier. Zo moest ze afrekenen met de veelbesproken uitslag van het referendum, verscheurdheid binnen haar eigen partij en een oppositiepartij (Labour) die zelf intern ook verdeeld was. Nu de gesprekken tussen meerderheid en oppositie ook niets hebben opgeleverd, is het ontslag van May volgens Bourgeois een "logische conclusie".

Toch maakt dat ontslag de zaken er niet eenvoudiger op. Integendeel, de onzekerheid dreigt nog toe te nemen, vreest Bourgeois. "Het allerergste is dat de klok tikt. 31 oktober (de nieuwe deadline in het brexit-dossier, red.) is kort dag. Ik weet niet hoe het zal opgelost worden", verzucht hij.

Het is afwachten wie May zal opvolgen. Bourgeois hoopt dat het geen harde brexiteer wordt maar een pragmatische. Het scenario van een harde brexit of 'no deal' blijft volgens Bourgeois het absolute doemscenario. "Dat is en blijft het slechtste scenario voor het Verenigd Koninkrijk, voor de EU en voor Vlaanderen", aldus Bourgeois.

bron: Belga