Bosbranden Australië - Australisch leger wordt ingeschakeld

Bosbranden Australië - Australisch leger wordt ingeschakeld

In Australië wordt het leger ingezet om de brandweer bij te staan in de strijd tegen de enorme bosbranden in de buurt van Sydney. Dat heeft de Australische Defensie vrijdag bekendgemaakt. Gespecialiseerd militair personeel zal onmiddellijk worden ingezet bij veertien brandweercentra in de staat New South Wales.

Die centra zorgen ervoor dat de blusvliegtuigen gevuld worden met water, staan in voor de zoekvliegtuigen, verzorgen het vervoer van de brandweermannen en staan de zoek- en reddingsoperaties bij met een helikopter.

"Doordat Defensie achter de schermen gaat helpen, zijn er meer brandweermannen beschikbaar om de branden te blussen", verklaart defensieminister Linda Reynolds.

Premier Scott Morrison laat weten dat de militairen materiaal van het leger zullen gebruiken, zoals bulldozers en vervoersmiddelen voor water.

Veel van de brandweermannen zijn vrijwilligers die nu al meer dan zes weken de vuurzee bestrijden. "We zullen alles blijven doen om ervoor te zorgen dat de brandweerlieden alles hebben wat ze nodig hebben", verklaarde Morrison nog.

Australische militairen worden normaal gezien niet ingezet voor binnenlandse operaties, maar de troepen helpen wel bij natuurrampen.

bron: Belga