Bosbranden Athene - Dodentol van bosbranden rond Athene loopt op

De Griekse autoriteiten proberen maandagnacht de balans op te maken van de bosbranden overdag in de omgeving van Athene. Tot nu toe zijn al negen doden geteld. "Nu de hulpdiensten vooruitgang boeken, riskeren we nieuwe slachtoffers te ontdekken. De nacht zal lang zijn", zei een persverantwoordelijke van de brandweer.

Kort voor middernacht ontdekte een fotograaf van het Franse nieuwsagentschap AFP drie verkoolde lijken onder een auto in badstadje Mati, op ongeveer veertig kilometer van Athene, dat het hardst getroffen lijkt. Nadien zag de fotograaf nog een lichaam onder een motor.

Twee slachtoffers die in de regio werden aangetroffen, die door vlammen verwoest is, overleden terwijl ze overgebracht werden naar het ziekenhuis, zegt de crisiscel van het ministerie van Gezondheid. De havenpolitie op zijn beurt meldde drie stoffelijke overschotten in de haven van Rafina. Twee buitenlandse toeristen zouden er vermist zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van 56 gewonden, van wie er 11 ernstig aan toe zijn. In Rafina stromen schepen toe die inwoners en toeristen hebben geëvacueerd die voor de vlammen waren gevlucht naar de stranden en de zee, berichten tv-zenders. Ze worden opgewacht door ongeruste familie en kennissen.

De Griekse president annuleerde de jaarlijkse receptie dinsdag om het herstel van de democratie in Griekenland in juli 1974 te herdenken. "De strijd tegen de vlammen is nu prioriteit", zei premier Alexis Tsipras, na een crisisvergadering. Ook hij sprak van een "moeilijke nacht".

bron: Belga