Bosbranden Amazonegebied - Beweging Greta Thunberg roept op om vrijdag te manifesteren aan Braziliaanse ambassades

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beweging van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft opgeroepen om vrijdag overal ter wereld voor de Braziliaanse ambassades en consulaten te manifesteren. De initiatiefnemers willen zo protesteren tegen de verwoestende branden die momenteel het Amazonegebied teisteren. "Op dit eigenste moment vernielen de branden - die zich pijlsnel verspreiden - aan een alarmerend ritme het Amazonewoud. Ons huis staat letterlijk in brand en leggen de longen van onze planeet in de as", luidt het in een communiqué.

"Sinds Jair Bolsonaro aan de macht is, zijn de branden verveelvoudigd, aangewakkerd door de droogte maar ook door het lamentabele klimaatbeleid van de Braziliaanse regering, die het Amazonegebied enkel ziet als een melkkoe", schrijft de beweging.

Onder het motto "SOS Amazone", roept de beweging Fridays for Future (Vrijdagen voor de toekomst) en haar lokale antennes op om vrijdag gedurende de hele dag en op verschillende uren te manifesteren voor de ambassades en consulaten van Brazilië wereldwijd. De oproep werd lokaal verspreid door verschillende ngo's. Ook in Rio de Janeiro en Sao Paulo zijn betogingen gepland.

"We willen een regering die het belang van de natuur erkent en die zich engageert om onze belangrijkste natuurlijke rijkdommen te beschermen. Een regering die een strikte controle uitoefent op de bedrijven die op een verkeerde manier omspringen met onze natuurlijke hulpbronnen en die van het verdedigen van de rechten van inheemse volkeren een prioriteit maakt", aldus Daniela Borges, van Fridays For Future in Brazilië.

"Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen", twitterde Greta Thunberg donderdag op haar beurt vanop de zeilboot waarmee ze naar New York vaart.

Met een oppervlakte van 5,5 miljoen km2 is het Amazonegebied het meest uitgestrekte tropische woud van onze planeet. Het regenwoud wordt echter bedreigd door ontbossing en momenteel ook door enorme bosbranden. De situatie was donderdag nog steeds erg moeilijk in de schatten, maar het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek maakte melding van zo'n 2.500 nieuwe brandhaarden op amper 48 uur tijd in Brazilië. Nog volgens het instituut werden van januari tot 21 augustus over het hele land al 75.336 bosbranden geregistreerd, een stijging met 84 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

bron: Belga