Boris Johnson stelt nieuwe verkiezingen voor op 15 oktober

Boris Johnson stelt nieuwe verkiezingen voor op 15 oktober

De Britse premier Boris Johnson wil vervroegde parlementsverkiezingen op 15 oktober. Dat zei hij vandaag tijdens zijn eerste vragenuurtje in het Britse parlement. Johnson had gisteren al aangekondigd dat hij het parlement zou vragen zichzelf te ontbinden, om daarna vervroegde verkiezingen te kunnen organiseren. Hij deed dat nadat de oppositie er met de steun van een twintigtal parlementsleden van Johnsons eigen Conservatieve partij in geslaagd was de parlementaire agenda over te nemen, waardoor ze een wetsvoorstel kan voorleggen dat een 'no deal'-brexit op 31 oktober tegenhoudt. Eerst circuleerde de datum van 14 oktober voor vervroegde verkiezingen, maar The Telegraph berichtte gisterenavond al dat de regering dat zou verplaatsen naar de dag erna, omdat 14 oktober een joodse feestdag is.

Johnson ziet de verkiezingen als een soort referendum over dat wetsvoorstel, verklaarde hij vandaag. De Britse premier is nog steeds rotsvast van plan om zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie te loodsen, desnoods zonder akkoord met de EU, zei hij.

Het Lagerhuis debatteert vanaf 16 uur vandaag over het wetsvoorstel van de oppositie. Daarna legt de regering wellicht een motie neer waarin ze het parlement vraagt zichzelf te ontbinden met het oog op vervroegde verkiezingen. Maar om die te organiseren heeft Johnson een tweederdemeerderheid nodig, waar hij zonder steun vanuit de oppositie niet aan geraakt. Labour en de Liberal Democrats hebben al laten weten niet in te stemmen met vervroegde verkiezingen zolang het wetsvoorstel dat een 'no deal' uitsluit, niet de hele parlementaire weg heeft afgelegd.

bron: Belga