Boot met 61 Syriërs gered voor de kust van Cyprus

Voor de kust van Cyprus is gisteravond een boot met een zestigtal Syriërs aan boord gered. Dat zegt de Cypriotische politie vandaag. Volgens de politie kwam de boot van Turkije, en is hij gisteravond ten noordwesten van het eiland onderschept. Aan boord waren 53 mannen, een vrouw en zeven kinderen. Ze zijn na een medische controle naar een opvangcentrum in de buurt van de hoofdstad Nicosia gebracht, aldus de autoriteiten.

Migranten die door de politie zijn ondervraagd, zeggen dat ze smokkelaars 2.000 dollar (ongeveer 1.700 euro) per persoon betaalden om in de boot te mogen stappen. De politie heeft een 49-jarige man opgepakt die ervan verdacht wordt een smokkelaar te zijn.

Cyprus, dat op een honderdtal kilometer van de Syrische kust ligt, krijgt geen massale toestroom aan vluchtelingen te verwerken zoals Griekenland en Turkije. Het land trekt wel aan de alarmbel door het groeiend aantal asielaanvragen. Sinds 2014 zijn er meer dan 1.700 bootvluchtelingen aangekomen in het land met een miljoen inwoners. Volgens cijfers van de VN staat Cyprus op de vierde plaats van de EU-landen met de meeste asielaanvragen per capita.

bron: Belga