BOOKS. Dit vond onze leesclub van ‘De Pelikaan' van Martin Michael Driessen

BOOKS. Dit vond onze leesclub van ‘De Pelikaan' van Martin Michael Driessen

"'De pelikaan' is een vlot geschreven roman die aangenaam leest. De auteur vertelt over de kleine kantjes van het leven, van onrecht en misverstanden, van rechtvaardigheid en vriendschap, van trouw en verraad. Een intrigerende zoektocht van twee simpele Kroaten, die elk hun eigen afpersers proberen op te sporen. Een meeslepend verhaal dat blijft boeien."

Eddy (ingenieur, 59)

Wat vind je positief?

"Driessen weet de dingen altijd zo mooi te verwoorden. Zijn stijl is echt onnavolgbaar. Alleen al de beschrijving op de eerste pagina deed me verlangen naar meer."

Sieglinde (radiomaker, 31)

"Het verhaal speelt zich af in een moeilijke periode in de Balkan. De schrijver brengt die gebeurtenissen op zo'n eenvoudige manier het verhaal binnen, dat je zonder enige moeite direct mee bent."

Ann (application manager, 55)

"Dit is in de eerste plaats een verhaal over mensen: hoe zij met tegenslagen en met elkaar omgaan, hoe zij het leven leven. Dat het zich afspeelt tegen de achtergrond van de naderende Balkanoorlog lijkt op het eerste zicht bijzaak, maar de dreiging wordt pagina na pagina tastbaarder. De eenvoud siert het boek en ik heb af en toe ook moeten lachen met de tragikomische plot."

Margot (educatief medewerker, 28)

Wat negatief?

"Voor mij lag de symboliek er hier en daar iets te nadrukkelijk op. Bovendien is Driessen uitermate vriendelijk voor zijn mannelijke personages (zelfs een antisemiet wordt heel erg mild bekeken), maar zijn vrouwelijke personages zijn allemaal even vlak en negatief. Dat gebrek aan nuance is heel doeltreffend qua theatraliteit, maar soms stoorde het me wel."

Sieglinde

"Het is soms wat moeilijk om je in te leven als je niets weet over Joegoslavië."

Lynn (bediende, 27)

"Ik blijf me nog altijd afvragen hoe de metafoor van de pelikaan past bij het verhaal."

Margot

Waarom zou je het boek wel of niet aanraden?

"Ik zou het aanraden omdat het over een niet alledaags thema gaat. Zo leer je ook iets bij. Ik moest hier en daar wel eens iets opzoeken omdat ik niet echt veel over die situatie en tijdsgeest wist, maar het blijft ook zonder verdere opzoekingen een heel interessant en verrassend boek."

Marijke (bediende, 32)

"Het verhaal is briljant en steekt bij tijden hilarisch in elkaar. Ik las op de achterflap dat de auteur ook opera- en toneelregisseur is, en dat merk je wel bij hoe heerlijk hij alle pionnetjes uitzet en alles mooi laat samenkomen."

Filip (ingenieur, 36)

"Ik zou het zeker aanraden aan iedereen die eens iets anders wil lezen dan detectives en romans. In eerste instantie vond ik het verhaal zeer absurd. Op het einde merk je dat alle zaken samenkomen en begrijp je waar de schrijver naar toe wil. Ondanks dat ik de verhaallijn soms vreemd vond, bleef ik wel lezen omdat de schrijver het boek op zijn eigen manier spannend maakt."

Fien (ergotherapeut, 25)