BOOKS. Dit vindt Metro's Leesclub van 'Elitepauper' van Freek van Kraaikamp

BOOKS. Dit vindt Metro's Leesclub van 'Elitepauper' van Freek van Kraaikamp

Waarom zou je het boek aanraden?

"Hooligansgroepjes, daar blijf je best zo ver mogelijk weg van. Maar als je een beetje een Jambersgeest hebt en je wil weten wie ze zijn en wat hun drijft dan is dat een absolute aanrader. De esthetiek van beestig geweld zal je besluipen als het vlindermes van het hoofdpersonnage. Het boek leest bijzonder vlot met loepzuivere zinnen met een fantastische veertred van een voetbal die mooi afrolt. Het is bovendien een tijdsdocument voor de huidige wereld die vaak in een staat van 'borderline' verkeert."

Chris

"Het leest vlot, is wel interessant, er komen verscheidene werelden in het boek voor. Waarom het geen aanrader zou kunnen zijn voor Vlaamse lezers? Het boek is echt wel door en door Nederlands, qua taalgebruik en ook qua schetsen van leefwereld."

Sarah

"Freek Van Kraaikamp schetst een beeld van het gewone leven dat voor velen - die zichzelf ook als ‘taakjesmensen' beschouwen - wellicht herkenbaar is. Tegelijk geeft hij een realistische inkijk in het minder alledaagse fenomeen van hooliganisme."

Matthias

"Of ik het boek wel of niet zou aanraden hangt af van wie het graag wil lezen. Aan iemand die niet houdt van veel geweld en bloederige scènes zou ik het niet aanraden. Aan al de rest zou ik zeggen: lees het maar eens, zo leer je een ver-van-je-bed wereld toch wat beter kennen."

Olga

Waarvan heb je genoten?

"Freek van Kraaikamp schrijft in een rauwe stijl, in alle openheid. Door de korte afgelijnde hoofdstukjes leest het verhaal als een trein. Met vaart verken je de ruwe wereld van de hooligans."

Eddy

"De humoristische schrijfstijl van Van Kraaikamp is top, alsook het feit dat hij het hooliganisme niet romantiseert."

Matthias

"De verscheidenheid en de manier waarop deze verwoord wordt wat betreft het leven van het hoofdpersonage."

Karin

"De evolutie die het hoofdpersonage meemaakt. Toch ergens het besef dat zijn levensstijl té destructief is, dat het ook op een andere manier moet kunnen."

Sarah

"De rake én soms op het kille affe beschrijvingen. Ze zijn geweldig gedocumenteerd en geven door hun accuraatheid net heel veel voer voor fantasie. Het doet je stilstaan bij het feit dat mensen die afhaken in onze maatschappij er niet zo makkelijk meer bij geraken. Door onze techniciteit van hoe wij onze maatschappij inrichten, blijven ze overeind én kunnen ze hun verwoestend ding doen. Het is iets om bijzonder veel schrik van te hebben, maar dit boek laat inzien dat ook deze beestachtige creaturen draaien op codes van vriendschappen én dat maakt hen terug menselijk."

Chris

Wat vond je minder goed?

"Niets. Ik hou wel van het soort romans dat me compleet verrast en me elke pagina boeit, ook al zou ik het boek zelf niet gekozen hebben."

Olga

"De vele Nederlandse woorden, die hier in Vlaanderen niet gebruikelijk zijn, zijn storend."

"Eigenlijk niets. Ik vond het een modern, vlot geschreven boek met een boeiend en niet alledaags onderwerp."

Eddy

Wat heb je geleerd uit het verhaal?

"Dat er binnen de wereld van de marginalen en hooligans, vol agressie en geweld, er ook een grote code is van solidariteit en loyaliteit."

Eddy

"Het uitdelen van een klap is niet zo'n kunst, het gaat vooral om het incasseren."

"Het is makkelijk om te zeggen dat je moet veranderen, dat je het anders moet aanpakken. In de praktijk is het toch heel wat moeilijker en staan er veel obstakels op de weg."

Sarah

Eindscore: 4/5

Kom bij de gezelligste leesclub

Deze maand verdiepen we ons in 'Het feest' van Dimitri Casteleyn. Zin om mee te lezen? Schrijf je dan snel in voor onze leesclub op nl.metrotime.be/metrosleesclub. Als jij bij de eerste tien bent, ontvang je van ons een gratis exemplaar. Vervolgens krijg je een leuke vragenlijst die je voor 4 maart dient in te vullen. Wie weet vind je je ongezouten mening in de krant!

Metro's Leesclub is een initiatief van Metro en Iedereen Leest.