Boodschap in fles dobbert 132 jaar rond

Boodschap in fles dobbert 132 jaar rond

Tonya Illman was met haar man aan het wandelen op een Australisch strand, waar ze een oude ginfles zag liggen. Aanvankelijk wilde ze het stuk glas laten liggen, tot ze zag dat er een papier in zat. De boodschap was Duits en haar man, die de taal een beetje kent, ontcijferde hem. Helaas ging het niet om een SOS van een schipbreukeling, maar om een redelijk saai bericht.

Paula

De schrijver vroeg om een bericht terug te sturen met de datum en de coördinaten van de vindplaats. Ook stond er een datum op het bericht: 12 juni 1886. Illman en haar echtgenoot brachten de fles naar een museum voor verder onderzoek. Daar werd de mysterieuze boodschap al snel duidelijk.

De fles werd in 1886 in zee gegooid vanop het Duitse schip Paula, 950 kilometer van de plek waar hij gevonden werd. In die tijd gooiden Duitse onderzoekers duizenden flessen in zee in het kader van een onderzoek. Zo wilden ze de zeestromingen in kaart brengen. Ondertussen werden al 662 flessen van datzelfde onderzoek teruggevonden, de vorige in 1934.