Bondi Beach experimenteert met app die haaien detecteert

Bondi Beach experimenteert met app die haaien detecteert

Aan de hand van gezichtsherkenning, dezelfde technologie die ook in luchthavens wordt gebruikt, is de app ‘Clever Buoy' in staat om haaien op te sporen in het water. Dat schrijft The Telegraph. Het nieuwe systeem heeft als doel om de kustwacht te waarschuwen zodat er een alarm kan worden afgekondigd. De mensen worden uit het water gehaald tot de haai weer is verplaatst en de kust weer veilig is.

Kans op slagen

De applicatie is uitgerust met een boei die verbonden is met een sonar, vastgehecht aan de bodem van de oceaan. Bedoeling is dat een lange rij van dergelijke sonars geplaatst worden, parallel met de kustlijn. Als er een object gedetecteerd wordt dat uit zichzelf voortbeweegt en een bepaalde lengte heeft, zullen de boeien via de app een waarschuwingssignaal uitsturen naar de redders zodat die kunnen ingrijpen. De autoriteiten van de Australische staat New South Wales zijn alvast enthousiast over het systeem. Volgens Craig Anderson, de oprichter van Shark Mitigation Services, heeft de toepassing 90% kans op slagen. Naast de app, maakt de kustwacht reeds gebruik van netten en permanentie vanuit de lucht.

Surfers

Afgelopen jaar werd er wereldwijd een nieuw record van aanvallen van haaien op mensen gevestigd met maar liefst 98 incidenten, waarvan 18 in Australië. In 2015 vonden er 13 aanvallen plaats op de stranden van New South Wales. Bondi Beach is erg in trek bij surfers, waardoor deze vaak geconfronteerd worden met de dieren. Vorig jaar kwam er nog een Japanse surfer om bij een aanval van een haai.

Foto Pixabay