Bombardementen op Aleppo gestopt na dagen van luchtaanvallen

Bombardementen op Aleppo gestopt na dagen van luchtaanvallen

Na dagenlange hevige luchtaanvallen door het Syrische regime en bondgenoten lijkt de rust wedergekeerd in Aleppo. Zondag waren er geen aanvallen meer, zo meldt Het Syrisch observatorium voor de mensenrechten, een ngo die vanuit Groot-Brittannië het Syrische conflict volgt. De voorbije dagen kwamen bij de luchtaanvallen en bombardementen tientallen burgers om het leven in het oostelijke stadsdeel dat in handen is van allerhande rebellengroepen. 's Nachts waren er nog bombardementen en zondagochtend hadden straaljagers ook verschillend plaatsen bestookt en waren er beschietingen op twee dorpen ten zuiden van de stad.

Nadat het staakt-het-vuren definitief op de klippen gelopen was, was het geweld opnieuw uitgebroken. Ook zaterdag werden, voor de vijfde dag op rij, zware luchtaanvallen uitgevoerd op Oost-Aleppo. Sindsdien is de humanitaire situatie er verslechterd, met onder meer voedseltekorten, aldus de ngo.

Zondag staat een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad op de agenda om zich te buigen over de situatie in Aleppo. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Europese Unie en de Verenigde Staten roepen Rusland op zichzelf te bewijzen door de wapenstilstand in Syrië te herstellen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat "het schijnbaar systematische gebruik" van brandbommen in bewoonde zones "neerkomt op een oorlogsmisdaad".

Intussen heeft de Britse buitenlandminister Boris Johnson ook gesuggereerd dat het bombardement op een VN-hulpkonvooi eerder deze week bewust uitgevoerd zou kunnen zijn door Russische vliegtuigen, aldus de BBC. Het Syrische leger kondigde donderdag, kort na het beëindigen van het staakt-het-vuren waarover de VS en Rusland een akkoord hadden bereikt, een offensief aan met de luchtsteun van Rusland om het oosten van Aleppo opnieuw in te nemen.

bron: Belga